Heb je een vriendenavondje gepland? Of juist een avond met het gezin op de bank? Dan is deze glutenvrije zoete aardappel gnocchi een leuk gerecht om iedereen te imponeren! Niet moeilijk om te maken, maar het vergt wel wat voorbereidingstijd.

Zoete aardappel gnocchi

Gezonde gnocchi

Gnocchi, wat is dat eigenlijk? Gnocchi is een Italiaanse delicatesse, een pasta gemaakt van aardappel en tarwemeel. An sich niet heel gezond, omdat door deze snelle koolhydraten je bloedsuikerspiegel enorm gaat pieken. Hierbij kun je de typische ‘after dinner dip’ verwachten. Gelukkig kunnen we met een kleine twist deze gnocchi omtoveren tot een gezonde maaltijd. Dit doen we door de aardappel te vervangen door zoete aardappel en het tarwemeel te vervangen door havermeel. Hier kun je lezen waarom zoete aardappel zo’n mooie vervanger is voor de gewone aardappel.

Ingrediënten

3-4 personen:

Voor de gnocchi

  • 1 kg zoete aardappelen
  • 1 eidooier
  • 300-350gr havermeel
  • Snuf zout

Voor de pesto

  • 30 gr pijnboompitten
  • 30 gr basilicum
  • 5 el Extra Vergine Olijfolie
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 1 teentje knoflook
  • Snuf peper
  • 200 gr tomaat
  • 2 sjalotjes

Bereidingstijd: c.a. 45 min. (exclusief 45-60 min. oventijd)

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Was de zoete aardappel schoon, prik er enkele gaatjes in met een vork of mes en doe er wat olijfolie overheen. Pof de aardappel in c.a. 45-60 minuten gaar. Als de zoete aardappel erg groot is kun je deze doormidden snijden.
  2. Als de zoete aardappel gaar is kun je hem opensnijden en even laten afkoelen. Zodra de aardappel is afgekoeld haal je het vruchtvlees eruit en prak je dit fijn samen met de eidooier en een snuf zout. Voeg vervolgens beetje bij beetje het havermeel toe (tip; gebruik eerst een vork of lepel om te mengen). Zodra het een geheel begint te vormen kun je wat meel op je handen smeren en het tot een mooie bal kneden. Het mag nog een klein beetje plakkerig zijn. Als het nog te plakkerig is voeg je wat extra meel toe.
  3. Doe wat bakpapier op een ovenplaat of snijplank en strooi daar wat meel over. Verdeel de deegbal in 6 gelijke ballen, rol deze vervolgens uit tot dikke slierten. Snijd deze slierten in kleine stukken v.a. ca 2-3 cm. Als je het mooi wilt doen kun je er met een vork streepjes in zetten. Laat dit vervolgens even opstijven in de koelkast.
zoete aardappelgnocchi uitgerold
gesneden gnocchi
homemade pesto
  1. Maak in de tussentijd de pesto. Bak de pijnboompitten kort aan in een droge koekenpan. Doe ze vervolgens met de andere ingrediënten van de pesto (behalve de ui en de tomaten) in de keukenmachine tot je een smeuïge massa krijgt.
  2. Snijd het uitje en de tomaten. Bak de ui glazig in pan met olijfolie en doe daarna de tomaat erbij. Als de tomaat zacht begint te worden kun je ook de pesto toevoegen en op laag vuur warm laten worden.
  3. Kook wat water in een pan en doe de gnocchi hierin. De gnocchi is gaar als deze begint te drijven, kook nog een minuut door om zeker te zijn dat alle gnocchi gaar is.
  4. Doe de gnocchi bij de pesto met eventueel wat kookvocht. Besprenkel met wat Parmezaanse kaas en je bent klaar om dit feestje op tafel te zetten!