We kennen de groente pizzabodems die in de winkel liggen, deze bestaan voor c.a. de helft uit groente en zijn net zo lekker als een gewone bodem. Maar wist je dat je zo’n bodem ook heel makkelijk zelf kan maken, en dan met bijna alleen maar groente?

Glutenvrij

Aangezien ik glutenvrij eet, zijn pizza’s voor mij normaal gesproken een no-go. Ik had eerder al eens geprobeerd een pizzabodem op basis van bloemkool te maken, maar dit was net niet helemaal naar mijn zin. Te veel werk en te vochtig. Toen ik bij de zoete aardappel variant uitkwam, was ik dan ook helemaal blij. Veel sneller te maken en ontzettend lekker!

Zoete aardappel

Zoete aardappel is een absolute topper omdat dit de structuur heeft van een gewone aardappel, maar met een betere voedingswaarde. Zo is de glycemische lading (de invloed op je bloedsuikerspiegel) veel lager dan bij een gewone aardappel. Dit komt omdat de zoete aardappel inuline in plaats van zetmeel bevat, inuline wordt veel langzamer opgenomen in de darmen. Bovendien behoort de zoete aardappel tot de knolsoorten. Dit valt dus onder de categorie ‘groente’, met daarbij een ruimte hoeveelheid aan vitamine C en antioxidanten.

Ingrediënten

Voor 1 persoon:

  • 1 grote oranje zoete aardappel
  • 1 ei
  • 50 gr (glutenvrije) havermout
  • 1 el italiaanse kruiden
  • 150 gr. mozzarella balletjes
  • ½ rode ui
  • 1 handje cherry tomaatjes
  • 1 handje verse basilicum
  • 70 gr. tomaten puree
  • Snuf zeezout
  • Olijfolie

Bereidingstijd: c.a. 45 minuten

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes en kook deze in c.a. 20 minuten zacht. Laat de zoete aardappel eventjes afkoelen als het gaar is en dep vervolgens helemaal droog met wat keukenpapier.
  3. Doe de havermout in de keukenmachine en maal dit fijn. Doe dan het ei, de zoete aardappel, de italiaanse kruiden en wat zout er bij. Maal dit mengsel tot je een gladde substantie krijgt.
  4. Leg wat bakpapier op een bakplaat en smeer dit in met olijfolie. Verspreid het mengsel in een (dunne) cirkel over het bakpapier. Bak de bodem c.a. 20-25 minuten totdat hij begint te kleuren.
  5. Snijd intussen de ui in ringetjes en de cherrytomaatjes in halfjes.
  6. Draai de bodem als hij mooi gekleurd is voorzichtig om, besprenkel met nog wat olijfolie en bak hem nog 5 minuten aan de andere kant.
  7. Smeer dan de bodem in met de tomatenpuree. Beleg met de cherrytomaatjes, ui en mozzarella bolletjes en doe het nog 5-10 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten.
  8. Haal hem uit de oven en top af met verse basilicum blaadjes, italiaanse kruiden en een snuf zout. Lekker!