We kennen de groente pizzabodems die in de winkel liggen, deze bestaan voor c.a. de helft uit groente en zijn net zo lekker als een gewone bodem. Maar wist je dat je zo’n bodem ook heel makkelijk zelf kan maken, en dan met bijna alleen maar groente?

Glutenvrij

Aangezien ik glutenvrij eet, zijn pizza’s voor mij normaal gesproken een no-go. Ik had eerder al eens geprobeerd een pizzabodem op basis van bloemkool te maken, maar dit was net niet helemaal naar mijn zin. Te veel werk en te vochtig. Toen ik bij de zoete aardappel variant uitkwam, was ik dan ook helemaal blij. Veel sneller te maken en ontzettend lekker!

Zoete aardappel

Zoete aardappel is een absolute topper omdat dit de structuur heeft van een gewone aardappel, maar een betere voedingswaarde heeft. Zo is de glycemische lading (de invloed op je bloedsuikerspiegel) veel lager dan bij een gewone aardappel. Dit komt omdat de zoete aardappel inuline in plaats van zetmeel bevat, inuline wordt veel langzamer opgenomen in de darmen. Bovendien behoort de zoete aardappel tot de knolsoorten. Dit valt dus onder de categorie ‘groente’, met daarbij een ruimte hoeveelheid aan vitamine C en antioxidanten.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

 • 1 kg oranje zoete aardappels
 • 3 eieren
 • 100 gr (glutenvrije) havermout
 • 2 el italiaanse kruiden
 • 200 gr mozzarella balletjes
 • 3 sjalotjes
 • 200 gr trostomaatjes
 • 20 gr verse basilicum
 • 200 gr tomaten puree
 • Flinke snuf zeezout
 • Olijfolie

Bereidingstijd: c.a. 100 minuten

Recept

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes en kook deze in c.a. 20 minuten zacht. Laat de zoete aardappel eventjes afkoelen als het gaar is en dep vervolgens helemaal droog met wat keukenpapier.
 3. Doe de havermout in de keukenmachine en maal dit fijn. Doe dan het ei, de zoete aardappel, de italiaanse kruiden en wat zout er bij. Maal dit mengsel tot je een gladde substantie krijgt.
 4. Leg bakpapier op 2 bakplaten en smeer deze goed in met olijfolie. Verspreid het mengsel over de 2 bakplaten in (dunne) cirkels. Bak de bodems c.a. 15-20 minuten totdat ze beginnen te kleuren (het beste doe je dit één voor één).
 5. Snijd intussen de sjalotjes in ringen en de cherrytomaatjes in halfjes.
 6. Draai de bodem als hij mooi gekleurd is voorzichtig om. Dit doe je het beste door eerst de bodem van de bakplaat af te halen door aan het bakpapier te trekken, een nieuw bakpapier op de bakplaat te leggen (smeer deze tevens in met olijfolie), vervolgens met een ovenhandschoen de bodem in een keer om te draaien en op de bakplaat te leggen. Besprenkel met wat olijfolie en bak de bodems nog 10 minuten aan de andere kant (één voor één).
 7. Smeer dan de bodems in met tomatenpuree. Beleg met tomaatjes, ui en mozzarella bolletjes en doe ze nog c.a. 8 minuten in de oven tot de kaas is gesmolten.
 8. Haal uit de oven en top af met verse basilicum blaadjes, italiaanse kruiden en een snuf zout. Lekker!