Onderzoek je ontlasting

Leer meer over jouw ontlasting

Wist je dat je uit je ontlasting een hoop informatie kunt halen? De frequentie, geur, kleur en omvang zeggen erg veel over jouw darmgezondheid. Met name als jij regelmatig last hebt van een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, obstipatie, allergieën, huidproblemen of hoofdpijn is het goed om eens wat vaker achterom te kijken. De oorzaak van deze klachten ligt namelijk vaak in de darm. Zo kunnen ze te maken hebben met een slechte balans in darmbacteriën, voedselintoleranties, een overgroei aan schimmels, of een slechte kwaliteit van de darmwand. Helaas valt niet alles met het blote oog te zien. Daarom kan het waardevol zijn om jouw ontlasting te laten onderzoeken door een laboratorium.

Basisscreening darm

Jouw ontlasting (feces) kun je op meerdere parameters laten onderzoeken. Bij darmklachten, huidproblemen en allergieën kan een basisscreening darm veel interessante informatie opleveren. Dit is een alomvattend ontlastingsonderzoek waarbij inzicht wordt verkregen in de oorzaak van jouw klachten. Hier is geen doorverwijzing van de huisarts voor nodig.

Bij de Basisscreening darm wordt gekeken naar:

  • De zuurgraad van de darm (pH-waarde)
  • Schimmels, gisten en parasieten
  • Goede darmbacteriën
  • Slechte darmbacteriën
  • Ontstekingswaarden
  • Slijmvliesimmuniteit (status van je darmwand)
  • Spijsverteringsresten
  • Mogelijke aanwezigheid van intoleranties of allergieën

Soms kan naar aanleiding van deze test extra onderzoek nodig zijn. Als bijvoorbeeld blijkt dat er mogelijk parasieten, intoleranties of allergieën aanwezig zijn, is het belangrijk om te kijken welke intoleranties, allergieën of parasieten dit zijn.

Hoe gaat het in zijn werk

Vooraf stuur ik jou een vragenlijst die je online kunt invullen. Tijdens een intakeconsult van c.a. 45 minuten bespreken we deze vragenlijst en zoomen we verder in op jouw hulpvraag. Tevens krijg je van mij tijdens dit intakeconsult een testkit met handleiding en instructievideo mee. Hierin staat uitgebreid vermeld hoe je de ontlasting kunt afnemen en opsturen. De ontlasting kun je op een door jou gekozen moment afnemen en op de post doen (zondag t/m donderdag, voor 17.00), er zijn geen postzegels nodig. Het laboratorium onderzoekt jouw ontlasting en na c.a. 10 werkdagen komt de uitslag bij mij binnen. In een vervolgconsult van c.a. 45 minuten nemen we de uitslag door en bespreken we de hierbij horende adviezen. Hiervan krijg je naderhand een uitgebreide samenvatting toegestuurd.

De kosten van het onderzoek zelf worden vanuit het lab met jou verrekend. Dit is exclusief de consultkosten gemaakt bij mij (2x los consult). Zie voor meer informatie het kopje ’tarieven’.