Om te kunnen beantwoorden welke voeding je het beste biologisch kunt kopen moeten we eerst wat dieper ingaan op wat biologisch nou precies inhoudt. Biologisch betekent dat er tijdens het verwerkingsproces niet of nauwelijks gebruik is gemaakt van methoden en middelen die schadelijk zijn voor natuur, dier of mens.

Biologische voeding

Biologisch is niet altijd gezond

Biologische voeding wordt vaak geassocieerd met gezond. In veel gevallen ben ik het hier mee eens, maar zeker niet altijd. Met name bij producten met meerdere ingrediënten, deze kunnen ondanks dat ze biologisch zijn veel suiker en zonnebloemolie bevatten en kunnen alsnog erg bewerkt zijn. Bovendien hoeft een product voor maar 95% biologisch te zijn om een biologisch keurmerk te krijgen. Als een product volledig biologisch is, staat dit altijd vermeld op de verpakking. Kijk dus goed op de verpakking voor je iets biologisch koopt. Weet je niet goed waar je op moet letten bij lezen van verpakkingen? Bekijk dan deze blog.

Waarom wel biologisch

Een groot gezondheidsvoordeel van biologisch voedsel is dat er geen synthetische pesticiden worden gebruikt. Synthetische pesticiden zijn in verband gebracht met diverse chronische ziekten en kanker (1) (2). Het is dus een goede keuze om voeding waarbij normaal veel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt te vervangen door een biologische variant. Bovendien bevatten biologische producten over het algemeen meer voedingsstoffen dan niet biologische producten. Zo bevat een biologische tomaat tot wel 57%(!) meer vitamine C dan een niet biologische tomaat (3).

Mijn keuze voor welke voeding ik liever biologisch koop hangt af van de hoeveelheid pesticiden die normaal gesproken gebruikt worden, de prijs en de mate waarin ik een product eet. Dit is natuurlijk per persoon verschillend. Als jij een bepaald product heel veel eet kan dat een afweging zijn om juist dat product biologisch te kopen.

Mijn top 8

 1. Rood fruit
  Bessen, aardbeien, druiven en kersen zijn erg fragiel en worden dan ook ontzettend veel bespoten. Vers biologisch rood fruit is best duur, maar wist je dat je dit in het diepvries schap van de supermarkt best voordelig biologisch kunt kopen? Ideaal voor in je smoothie of ontbijt.
 2. Bladgroenten
  Sla en spinazie zijn erg geliefd bij insecten, boeren doen er dan ook alles aan om deze indringers weg te houden. Bij de biologische variant kun je goed het verschil zien, op elk blaadje zit vaak wel een beestje. Dit is snel opgelost door de bladeren even in een bak met koud water en een beetje zout te leggen.
 3. Kip (vlees)
  Alles wat een beestje eet krijgen wij uiteindelijk ook weer binnen. Een biologisch beestje krijgt beter voer met minder soja en geen antibiotica, bovendien hebben ze meer bewegingsvrijheid en bevatten ze daardoor minder verzadigd vet en meer eiwitten. Het is wel een stuk duurder, maar als je ervoor kiest om minder vlees te eten kun je best af en toe een goed stuk biologisch vlees kopen.
 4. Aardappelen
  Aangezien veel mensen dit dagelijks eten en dit hoog in het lijstje staat met dirty dozen, is dit zeker een aanrader om te wisselen voor de biologische variant. Je kunt er ook voor kiezen om het te vervangen door zoete aardappel, zoete aardappel hoort namelijk tot de minst bespoten groente.
 5. Tomaat en paprika
  Deze nachtschade groenten zijn voor veel mensen sowieso al niet zo goed te verteren, helemaal niet met alle bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt. Bovendien haal je veel meer vitaminen uit de biologische variant (3).
 6. Yoghurt (zuivel)
  Ook voor zuivel geldt dat de voedingswaarde van de biologische variant veel beter is. Met betrekking tot yoghurt kun je het beste voor een biologische biogarde roer yoghurt gaan. Vinden de darmen fijn en is qua prijs ook goed te doen.
 7. Appels en peren
  Deze zijn erg gevoelig voor ziekten en worden daarom veel bespoten. Wist je dat het wassen en schillen eigenlijk helemaal niet zoveel doet tegen de pesticiden? De meeste pesticiden komen via de wortels van de boom in het fruit terecht. Je doet er dus goed aan om deze biologisch te kopen.
 8. Tandpasta
  Dit is misschien een beetje off-topic, maar als je bedenkt dat we dit minimaal twee keer per dag in onze mond stoppen is het helemaal niet zo gek. Normale tandpasta bevat veel fluor en microplastics, wat niet bevorderlijk is voor de gezondheid (4). Kijk maar eens op de ingrediëntenlijst van jouw tandpasta. Hier zul je een waslijst vinden aan ingrediënten waarvan je de naam bijna niet kunt uitspreken en waarvan weinig bekend is over de gezondheidseffecten. Genoeg reden om te wisselen naar biologische tandpasta.

Bibliografie

1. Mostafalou, S. en Abdolahi, M. Pesticides and human chronic diseases: evidences, mechanisms, and perspectives. PubMed. februari 2013.

2. Varghese, J., Sebastian, E. en Iqbal, T. Pesticide applicators and cancer: a systematic review. PubMed. december 2020.

3. Oliveira, A., et al. The Impact of Organic Farming on Quality of Tomatoes Is Associated to Increased Oxidative Stress during Fruit Development. Plos one. februari 2013.

4. A Bibliography of Scientific Literature on Fluoride. slweb. [Online] https://www.slweb.org/bibliography.html#brain.

5. EWG. Clean fifteen 2022. EWG. [Online] 2022. https://www.ewg.org/foodnews/clean-fifteen.php.