In mijn recepten zie je regelmatig vis voorbij komen, dat heeft natuurlijk een reden. Naast het feit dat ik het ontzettend lekker vind, bevat vis ook nog eens hele gezonde stofjes. Bovendien is het makkelijk te bereiden en staat het binnen een half uurtje op tafel!

Omega 3
In mijn vorige blogs is omega 3 al een aantal keer voorbij gekomen. Dit komt omdat het een van de belangrijkste stofjes is die ons lichaam nodig heeft. Het is onder andere belangrijk voor onze hersenen, hart, huid en vatenstelsel. Omega 3 kun je in grote hoeveelheden vinden in vette vis, zoals; zalm, tonijn, makreel, ansjovis, haring en sardines. Daarnaast kun je het vinden in lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten, walnoten, hennepzaad, pistachenoten en cashewnoten.
Vis niet altijd even gezond
Om aan onze omega 3 behoefte te komen moeten we minimaal 2-3x per week vette vis eten en daarnaast nog dagelijks zaden en noten eten. Dan nog zitten we aan de ondergrens van onze omega 3 behoefte. Helaas heeft vis tegenwoordig ook gezondheidsnadelen, daarom is het ook niet aangeraden om dit dagelijks te eten. Er worden steeds meer microplastics en zware metalen in onze vis gevonden, die wij uiteindelijk weer binnenkrijgen.
Is gekweekte vis dan geen betere optie? Helaas niet, deze vissen krijgen vaak voer op basis van soja of pluimveemest en komen in aanraking met antibiotica en andere bestrijdingsmiddelen. Het beste kun je dus wilde vis eten, zoals de Alaska zalm. Let op; kies niet voor Atlantische zalm, hier wordt vaak kweekzalm mee bedoeld.
Ingrediënten
Voor 2 personen:
- 2 Alaska zalmfilets
- 6 geroosterde paprika’s uit pot (of 3 paprika’s zelf roosteren boven het vuur)
- 1 teen knoflook
- 1 sjalotje
- 2 kleine lichtgroene courgettes (te halen bij de jumbo)
- 1 gele en oranje puntpaprika
- 1 limoen
- 100 gr trostomaatjes
150 gr zilvervliesrijst - Italiaanse kruiden
- ½ el sambal (tip; Italiamo ground chili peppers, te halen bij de Lidl)
- 15 gr platte peterselie
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereidingstijd: c.a. 35 minuten
Recept
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pureer de geroosterde paprika’s met het teentje knoflook, sjalotje, peterselie, 2 el olijfolie, sambal, 2el uitgeknepen limoensap, zout en peper in een blender. Doe de saus in een ovenschaal.
- Leg de zalmfilets in de paprikasaus en bestrooi met peper en zout.
- Snijd de overige groenten en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat, gebruik slechts de helft van de bakplaat. Besprenkel met olijfolie en italiaanse kruiden.
- Leg de ovenschaal met de zalm op de andere helft van de bakplaat en doe dit geheel c.a. 20-25 minuten in de oven.
- Kook ondertussen de zilvervliesrijst gaar.
- Doe de ovengroenten en rijst in bakjes en serveer de zalm ernaast. Garneer met het restant limoen en peterselie. Enjoy!