Heb jij regelmatig last van buikpijn, maagzuur of misselijkheid direct na het eten? Dat kan te maken hebben met het eten van verkeerde voedselcombinaties. Sommige voedselcombinaties gaan namelijk slecht of juist erg goed samen. In deze blog neem ik de do’s en dont’s door van verschillende voedselcombinaties. Niet geïnteresseerd in deze info 😉? Scroll dan door voor een lekker en gezond recept!

Slechte voedselcombinaties
1. Fruit in of bij je maaltijd (koolhydraten en eiwitten)
Na het doorslikken van een hap eten, komt de voedselbrij in de maag terecht. Dit is waar een belangrijk proces van de vertering ligt. Als de vertering hier al niet lekker loopt, krijg je vrijwel direct (binnen 20 minuten) last van maagzuur, misselijkheid of buikpijn. Een oorzaak kan liggen in het eten van maaltijden hoog in koolhydraten en eiwitten. Eiwitten hebben namelijk langer de tijd nodig om te verteren en vergen een zuurder maagmilieu dan koolhydraten. Zo is het eten van fruit (koolhydraat) in of bij de maaltijd (met vlees, vis of zuivel) om deze reden eigenlijk helemaal niet zo goed voor onze vertering (Sabnis, 2012). Dit geldt vooral voor de mensen die gevoelig zijn op hun maag.
2. Vis en vlees (botsende eiwitbronnen)
Als je 2 eiwitproducten met hoog geconcentreerde eiwitten bij elkaar voegt kan dat met elkaar botsen. Ieder soort eiwit heeft zijn eigen aminozuren groep. Sommige van deze aminozuren sluiten heel goed bij elkaar aan, anderen botsen met elkaar. Botsende aminozuren groepen zitten bijvoorbeeld in vis en vlees, vlees en zuivel of vis en zuivel (Zhao, Zhang, & Liu, 2019). Het gevolg is dat ze niet optimaal verteerd worden en voor gisting en rotting kunnen zorgen in de darmen. Eet jij wel eens een Surf ’n Turf? De kans is groot dat je na het eten van dit gerecht winderigheid en een opgeblazen gevoel ervaart. Eieren zijn een uitzondering op de regel, deze kunnen met vrijwel alle eiwitbronnen goed gecombineerd worden. Dit komt omdat een ei alle essentiële aminozuren bevat. Ook eiwitbronnen van hetzelfde type gaan beter samen omdat de aminozuren op elkaar lijken, zoals bijvoorbeeld paella verschillende soorten vis bij elkaar.
Goede voedselcombinaties
3. Peulvruchten met rijst (aanvullende eiwitbronnen)
Goede voedselcombinaties zitten vaak in het combineren van hoog geconcentreerde eiwitbronnen met laag geconcentreerde eiwitbronnen. Laag geconcentreerde eiwitbronnen zijn o.a. rijst, quinoa en paddenstoelen. Een hele mooie voedselcombinatie is rijst met linzen of andere peulvruchten. Ook vlees met paddenstoelen, zoals biefstuk met gebakken champignons, doet het erg goed (Sabnis, 2012). Sport je veel en wil je aan voldoende goed verteerbare eiwitten komen? Dan is het verstandig om wat vaker een shake met erwtenproteïne en rijstproteïnepoeder te maken. Deze eiwitten vullen elkaar aan en zijn veel beter verteerbaar dan het welbekende ‘whey’ eiwitpoeder.
4. Volle producten (eiwit met vet)
Als je al bekend bent met het lezen van verpakkingen is het je vast wel eens opgevallen dat eiwitrijke producten vaak samengaan met vetten. Zoals bijvoorbeeld het geval is bij noten, vlees, vis en zuivel. Dat heeft een reden. De natuur heeft vetten toegevoegd aan eiwitrijke producten om ze beter verteerbaar te maken. Eiwitten moeten langer in de maag blijven om verteerd te worden en vetten remmen de maagmotoriek zodat de eiwitten langer in de maag blijven. Het eten van magere producten is daarom slecht voor de vertering. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat het eten van volvette producten juist eerder leidt tot een gezond gewicht dan het eten van magere producten (Micha, Wu, de Oliveira Otto, & Fadar, 2016). Kies daarom voor volle yoghurt, volle kaas en volle melk.
Wil jij meer weten over voeding? Neem vrijblijvend contact met mij op zodat we kunnen kijken wat ik voor jou kan betekenen.
Genoeg gepraat, hieronder vind je een lekker en goed verteerbaar recept:
Ingrediënten
Voor 2 personen:
- 150 gr peulvruchtenrijst (tip; AH Peulvruchtenrijst bestellen | ah.nl)
- 200 gr peulvruchten naar wens (kikkererwten, linzen, kidneybonen)
- 1 aubergine
- 1 paprika
- 200 gr trostomaten
- Enkele zongedroogde tomaten (in olijfolie)
- Enkele groene olijven
- 2 gebakken eieren
- Olijfolie
- Kruiden; paprikapoeder, oregano en (verse) basilicum
- Peper en zout
Bereidingstijd: c.a. 20 minuten
Recept
- Spoel groenten af en snijd ze klein.
- Doe vervolgens wat water in een pan en breng het aan de kook.
- Bak de aubergine in pan met voldoende olijfolie op middelhoog vuur, totdat deze glazig en zacht is.
- Voeg daarna de paprikapoeder en oregano aan de aubergine toe en bak dit 1 minuut mee. Doe tevens de peulvruchtenrijst in de pan met kokend water en kook dit volgens verpakking gaar.
- Voeg de overige groenten, olijven, zongedroogde tomaten en peulvruchten toe en bak dit c.a. 5 minuten mee. Let op; spoel de peulvruchten voor gebruik goed af!
- Bak ondertussen de eieren op laag vuur gaar.
- Als de peulvruchtenrijst gaar is kun je deze afspoelen onder warm water en bij de groenten doen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Serveer het over 2 borden en top af met gebakken ei en eventueel wat verse basilicum. Eet smakelijk!
Bibliografie
Malhotra, A. (2013). Saturated fat is not the major issue. BMJ, 347. Opgeroepen op 3 9, 2021, van https://bmj.com/content/347/bmj.f6340
Micha, R., Wu, J., de Oliveira Otto, M., & Fadar, O. (2016). Effects of Saturated Fat, Polyunsaturated Fat, Monounsaturated Fat, and Carbohydrate on Glucose-Insulin Homeostasis: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomised Controlled Feeding Trials. Opgehaald van Plosmedicine: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002087
Sabnis, M. (2012). Viruddha Ahara: A critical view. Opgehaald van PubMed: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC3665091/
Zhao, J., Zhang, X., & Liu, H. (2019). Dietary Protein and Gut Microbiota Composition and Function. Opgehaald van PubMed: Dietary Protein and Gut Microbiota Composition and Function – PubMed (nih.gov)