Deze quiche behoort tot een volwaardig orthomoleculair gerecht. Met dit recept voorzie je je lichaam van voldoende vezels, vetten en eiwitten. Het kost wel even tijd om te maken, maar daarentegen is het wel goed te bewaren voor de volgende dagen. Een ideaal recept voor op de luie zondag.

Geitenkaas

Een van de ingrediënten is geitenkaas. Ook geitenkaas past goed in een orthomoleculair voedingspatroon. Waarom? Geitenkaas is namelijk de best verteerbare kaassoort. Dit komt omdat in alle koezuivel het zwaarverteerbare eiwit betacaseïne type A1 zit, in geitenzuivel zit dit niet. Daarnaast bevat geitenkaas korteketenvetzuren, deze worden door de darmen sneller afgebroken dan de langere vetzuurketens uit koezuivel. Het enige nadeel van geitenkaas (en kaas in het algemeen) is dat het veel verzadigde vetzuren bevat, dus helaas kunnen we dit niet onbeperkt eten.

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 100 gr geitenkaas
  • 100 ml amandelmelk + 3 el extra
  • Handje zongedroogde tomaatjes
  • Handje groene olijven (ontpit)
  • 1 groot teentje knoflook
  • 2 lente-uitjes
  • 200 gr spinazie
  • 4 eieren
  • 400 gr kikkererwten (uit pot/blik)
  • 2 el gedroogde oregano
  • 40 gr (glutenvrije) havermout
  • 30 gr roomboter
  • Peper/zout

Bereidingstijd: c.a. 1.5 uur (incl. 60 min oventijd)

Recept

  1. Maal de havermout in een keukenmachine fijn.
  2. Laat de roomboter in een pan smelten en giet dit bij de havermout (laat een klein restje roomboter achter in de pan) samen met de afgespoelde kikkererwten, 1 el oregano, 3 el amandelmelk een snuf peper en zout. Mix dit tot een dik deeg.
  3. Leg wat bakpapier in een quichevorm (ik gebruikte een ovenschaal) en druk het deeg goed tegen de bodem en de randen aan (gebruik hiervoor de achterkant van een lepel).
  4. Prik enkele gaatjes in de bodem met een vork en zet de schaal c.a. 20 minuten in de koelkast om op te stijven. In de tussentijd kun je de oven voorverwarmen op 200 graden (hete lucht).
  5. Doe de bodem 30 minuten in de oven.
  6. Snijd in de tussentijd de ingrediënten fijn. Bak de knoflook samen met 1 el oregano kort in de pan met het restje roomboter. Doe vervolgens de spinazie erbij en laat dit slinken.
  7. Meng de eieren met 100 ml amandelmelk en doe de lente-uitjes, zongedroogde tomaten, geitenkaas, olijven en een snuf peper en zout erbij. Voeg het spinaziemengsel als deze is afgekoeld ook toe.
  8. Doe de vulling erin en bak nog c.a. 30 minuten totdat quiche een mooie kleur heeft.
  9. Laat even afkoelen voor je hem aansnijdt. Smakelijk!